Om

Jag som driver Ikochan heter Erika Johansson och är sedan ett par år bosatt i Lycksele. Namnet Iko kommer av mitt eget namn. Jag tog de sista bokstäverna i mitt namn och bytte ut a:et mot ett o, då ko betyder barn på japanska, vilket passar min glada personlighet. Chan är ett namnsuffix som har lite sötare betydelse. Alla mina målningar är signerade med de japanska bokstäverna för Iko.

Jag har målat så länge jag kan minnas, men det var inte förrän jag fick mina första akvarellfärger av morfar när jag var elva år som jag verkligen började utvecklas. Från början målade jag mest djur, men har på senare tid börjat måla mer och mer mangainspirerade målningar. Fick mitt första ritbord 1999 och gör även en del digitala målningar, men akvarell är fortfarande mitt favoritmedium. Målar även realistiska porträtt i Photoshop. Målade nästan bara djur och natur tills 2002 och det var då jag snubblade över animen Sailor Moon och jag blev fast i mangastilen. Älskar dynamiken i stilen och karaktärernas utseende och uttryck. Målade mangafigurer överallt, men kanske mest över alla mina universitetsanteckningar. Föreläsningar var de bästa inspirationskällorna till att måla. Så man hade nåt att göra under tiden man lyssnade.

Det kändes som att jag fick börja om från början igen när man började med manga eftersom jag hitintills bara målat djur och natur. Det var verkligen en utmaning. Jag tror att min stora kärlek för Photoshop kom rätt sent, inte förrän jag började måla realistiska porträtt. Måste ha varit kring en 2004 tror jag. Jag är en rätt varierad konstnär. Jag kan måla med de flesta medium, men mina favoriter är mina älskade vattenfärger (använder fortfarande de som morfar gav mig kring 91, och så klart Photoshop. Jag älskar att blanda olika tekniker och jag har rött nyligt experimenterat lite med airbrush. Eftersom jag är lite rastlös av mig letar jag ständigt nya projekt och utmaningar. Numer arbetar jag mycket med polymerlera och gör diverse smycken. Jag virkar även en hel del.

Något jag sätter stort värde vid är känslan av hantverk. Jag tillverkar allting jag säljer själv. Det gör att det jag säljer inte finns i så stora upplagor.
Jag hoppas att du hittar något du gillar här hos mig, och har du några frågor, hör gärna av dig. Idéer, åsikter och viktigast av allt, inspiration, är alltid välkommet!

Använd gärna den här bannern om du vill länka till min sida:ikochan

I febeuari 2011 startade jag min webbshop och det känns jättespännande. Kolla gärna in den!

ikosdesign

Contact: erika.johansson@gmail.com

3 Responses to “Om”

 1. Filippa Einsbohr skriver:

  Tack för inlägget på vår hemsida! Vilken fin vavva du har 🙂 Och så super fina teckningar och allt annat du gör! Du är så duktig på så mycket!! Jag har precis börjat lära mig sy.. men det var svårare än jag trodde ^^; förstår inte hur du klarar av att sy så små dockekläder! Vilken kennel kommer din Chibi ifrån??

  • Erika skriver:

   Tackar :). Hon kommer från kennel dedu som ligger utanför Umeå. En liten kennel, men med väldigt fina hundar.

   Ja att sy så smått är verkligen en utmaning. Man måste tänka igenom supernycket innan man börjar så man inte råkar sy in sig i ett hörn. Vad syr du för nåt?

 2. Ronja skriver:

  Hej!
  Jag är en tjej som verkligen gillar att ha kakörhängen i mina öron.. Säljer du några av de ringar med våfflor o kakörhängena? Jag vill gärna köpa av dig.. du kan väl skicka till mig på Hotmailen så kan jag skriva mer vilka jag vill köpa!
  Du har verkligen en talang! 😀

  Ronja_goransdotter@hotmail.com
  // Ronja

Kommentera